A Snowbird Mountains hajnalban, Graham Megye, Észak-Karolina (2005.október 26)

HAROLD SCHIFFMAN - Hírek

Fordította: Juhász Szidónia

 
 
 

HAROLD SCHIFFMAN MINT DÍSZVENDÉG VESZ RÉSZT A GREENSBORO-I
ÉSZAK-KAROLINA EGYETEM ZENESZERZŐ TANSZÉKÉNEK KONCERTJÉN
2010. március 15.

Photo of Harold Schiffman at the Bösendorfer. Tallahassee, Florida (1998) Photograph by Lois Griffin © 1998 Lois Griffin
Harold Schiffman Bösendorfere mellett
Tallahassee, Florida, 1998
(fotó: Lois Griffin
© 1998 Lois Griffin)

2010. február 23-án került sor Harold Schiffman Blood Mountain Szvitjének (2007) észak-karolinai bemutatójára az Észak-Karolina Egyetem Greensboro-i Zeneiskolája rendezésében. Az iskola zeneszerzés tanszéke azzal kívánt tisztelegni a szerző előtt, hogy díszvendégként meghívta őt az évente megrendezésre kerülő tanszaki koncertjére.

A dalciklust Gayle Seaton szoprán énekesnő, aki számára a darab íródott, és Jane Perry-Camp zongorista szólaltatták meg a Zeneiskolai Előadóteremben. A Blood Mountain Szvitnek ez volt a második előadása, a világpremiert a két művész 2008. március 9-én a New York-i Morgan Library Gilder Lehrman Termében tartotta. A prelúdiumból és hat további tételből álló darab Kathryn Stripling Byer, Észak-Karolina állam Emerita fokozatú koszorús költője Black Shawl (Fekete kendő) című verseskötétének néhány versét énekli meg. A szövegek épp olyan érzékenyen kötődnek Észak-Karolina hegyeihez, mint Harold Schiffman zenei megvalósítása – a kettő így tökéletes párost alkot.

Photo of Programs from the performance of Blood Mountain at the University of North Carolina at Greensboro (23 February 2010)
A Bloodmountain Szvit Greensboro-i Észak-Karolnia
Egyetemen tartott előadásának programfüzete
2010. február 23.

Mark Engebretson karmester, a Greensboro-i Észak-Karolina Egyetem zeneszerzés-tanára, egyben az A. V. Williams Electronic Music Studio igazgatója, így nyilatkozott az előadott műről:

„SZÍVBŐL KÖSZÖNÖM, hogy elfogadtad meghívásunkat a zeneszerzői fakultás tegnap esti koncertjére, Harold. Művedet rendkívül intenzív, megható és gyönyörű muzsikának tartom. Jane és Gayle, a ti előadásotok pedig egészen magával ragadó volt. Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült a Blood Mountain szvitet felvenni a tegnap esti koncert programjába.”

Photo of Soprano Gayle Seaton, composer Harold Schiffman, pianist Jane Perry-Camp at Georgia's Blood Mountain, with the State of Georgia's official marker describing the historical events that took place there (20 February 2010) [Photographer unknown]
Gayle Seaton szoprán énekesnő, Harold Schiffman zeneszerző,
és Jane Perry-Camp zongoraművésznő a Georgia-állambeli
Blood Mountain-nél, az állam történelmi eseményeket
megörökítő hivatalos emlékműve előtt
2010. február 20.
(A kép készítője ismeretlen)

A közönség reakciója csak megerősítette Engebretson úr véleményét.

Érdemes megjegyezni, hogy Schiffman zeneszerzői tevékenységét az Észak-Karolina Egyetem azzal is elismeri, hogy elindította a Harold Schiffman Középiskolai Zeneszerzői Versenyt. Az évente egyszer odaítélendő díj célja ígéretes fiatal zeneszerzők segítése tanulmányaik folytatásában és zeneszerzői sikerek elérésében. A verseny győztese ehhez ösztöndíj formájában is segítséget kap.

 
 
 
 

MEGJELENT! MÁR KAPHATÓ A HAROLD SCHIFFMAN 80. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL RENDEZETT NEW YORK-I ÜNNEPI KONCERT ANYAGA!
2010. január 9.

Photo of the Front Cover of the Harold Schiffman at 80! CD

Különleges programmal tisztelgett Harold Schiffman előtt a North/South Consonance együttese: a zeneszerző 80. születésnapja alkalmából szerzői estet rendeztek 2008. március 9-én a New York-i Morgan Library Gilder Lehrman Termében.

A most megjelent lemez a koncert teljes anyagát tartalmazza a  koncerten fellépő művészek előadásában. A zenészek 2009 januárjában gyűltek ismét össze, hogy  rögzítsék az emlékezetes esemény darabjait, melyek lemezen található sorrendje pontosan követi a hangverseny programját. A CD-borító illusztrációjaként az előadók életrajza mellett a koncerten készült fotók szolgálnak.

Schiffman most megjelent művein tisztán emberi, visszafogott stílus érezhető – mintha csak hegyi otthonának verandáján bendzsózna önfeledten, az észak-karolinai old-time zenélés “pickin' and grinnin'”1 hagyományát követve. Darabjainak dallamvilága az Appalache hegységbeli tradíciót idézi; ahogyan egyik mentora, Roger Sessions fogalmazott: Schiffman melódiái magasról indulva ereszkednek a mélybe. Mintha azt közvetítené velük, hogy nem csak boldogság és nyugalom van a világon, zenéjében jelen van egyfajta komoly, tragikus felhang, jelezve a magány, a szomorúság érzését, mely része a hegyvidéken élt és ma is élő emberek olykor veszélyektől sem mentes életének. Ez a muzsika az ember által megtapasztalható élmények teljes spektrumát felöleli – csak úgy, mint a csodás hegyek, melyek között megszületett.

1 Népzenészek jellegzetes előadásmódja, olyan önfeledt “örömzenélés”, melynek során húros hangszerüket (pl. bendzsó, gitár) pengető vagy az ujjaik segítségével megszólaltatva játszanak bluegrass-t vagy egyéb tradicionális dallamokat, saját maguk és közönségük szórakoztatására
 
 
 
 

KÉT ÚJ MŰVEL BŐVÜLT HAROLD SCHIFFMAN 2009-ES KATALÓGUSA
2009. október 20.

A 2009-es évben két új instrumentális mű látott napvilágot Harold Schiffman tollából: egy tíz hangszerre írt zenekari darab és egy versenymű bendzsóra és zenekarra.

Photo of the Front Cover of the Orchestral Works CD

A Serenata Concertante (2009) egy fúvósötösre és vonósnégyesre írt négy tételes kamaradarab, melyet a szerző Max Lifchitz felkérésére, a North/South Consonance Kamaraegyüttes harmincéves fennállása alkalmából komponált. A 2009. április 9-én a floridai Tallahassee-ben elkészült mű olyan, szintén a North/South Consonance számára íródott szerzemények sorát gazdagítja, mint a Sestetto Concertato (1993), a II. Kamaraverseny: Kilényi Ede emlékére (2000), vagy a Concertino fuvolára és vonószenekarra (2004). A legújabb darab ősbemutatója 2010. május 18-án lesz New Yorkban.

Schiffman Versenymű bendzsóra és zenekarra (2009) című műve a nemzetközileg elismert Ken Perlman bendzsóművész számára íródott. A zenekar vonósokból és fafúvósokból áll össze, utóbbiak esetében hangszerenként egy játékossal. A concerto műfajának háromtételes hagyományait követve a Versenymű egy Allegro molto jelzésű tétellel indul, melyet egy Lento követ, zárásként pedig egy táncos Vivace-t hallhatunk. A mű 2009. augusztus 23-án, az észak-karolinai Graham Countyban készült el.

Photo of Harold Schiffman with banjoist Ken Perlman. Suwannee Banjo Camp, O'Leno State Park, Florida (19 March 2006)
Harold Schiffman és Ken Perlman bendzsóművész
Suwannee Bendzsótábor, O´Leno State Park, Florida, Egyesült Államok
2006. március 19.

Ken Perlman nem csupán az ún. clawhammer bendzsó stílus jeles képviselője, de jól ismert gyűjtője a legtisztább formában megőrzött autentikus kelta hegedű-dallamoknak is. Archívumában olyan ősi dallamok találhatóak, melyek a kelták amerikai kontinensre érkezése óta eredeti formájukban őrződnek többek között a kanadai Prince Edward szigeten is. Perlmant emellett a tradicionális clawhammer oktatójaként is számon tartják; saját zenei CD-i mellett a stílusról több írása is megjelent (gyakorló CD-kel kiegészítve), és számos Egyesült Államok-szerte megrendezésre kerülő nyári bendzsótábor alapítása és vezetése, valamint nemzetközi workshopok és mesterkurzusok fűződnek a nevéhez. Az új Schiffman-versenymű szólórészeinek bendzsó-tabulatúráját maga Perlman készítette.

 
 
 
 
Photo of the Front Cover of the Orchestral Works CD

HAROLD SCHIFFMAN LEGÚJABB LEMEZE 3 KATEGÓRIÁBAN IS FELKERÜLT A GRAMMY-DÍJRA JELÖLHETŐK LISTÁJÁRA
2009. szeptember 26.

Harold Schiffman legutóbbi CD-je, a Zenekari művek három kategóriában is felkerült azon zeneművek listájára, melyek közül a jövő évi Grammy-jelölteket fogják kiválasztani:

Legjobb klasszikus zenei album kategóriában:
     Harold Schiffman: Zenekari művek
(N/S R 1050), kiadó: North/South Recordings

(2008 december; 72 perc 43 mp)
Legjobb zenekari előadás kategóriában:
     II. szimfónia: Zene Győr városának (2008)
Győri Filharmonikus Zenekar, karmester: Antal Mátyás
Legjobb hangszeres szólista zenekarral kategóriában:
     Branchwater variációk gitárra és zenekarra (1987)
Koltai Katalin - gitár; Győri Filharmonikus Zenekar, karmester: Antal Mátyás
Photo of The Grammy Awards Trophy; Photograph from Wikipedia
A Grammy-díj „névadója”, az Arany
Gramofon - egy kis gramofont formázó,
aranyozott szobor, melyet a
Billings Artworks készített.
(fotó és képaláírás: Wikipedia)

A 'The National Academy of Recording Arts & Sciences' (Hanglemez Művészetek és Tudományok Akadémiája – röviden NARAS) 1958-as első odaítélése óta évente szavaz az az évi Grammy-díj nyerteseiről.

A végső eredménytől függetlenül hatalmas megtiszteltetés, ha az ember munkáját azon művek közé sorolják, amelyek a „zeneiparban az év legkiemelkedőbb teljesítményeit” hivatottak képviselni.

A Grammy-díjról bővebb, angol nyelvű információ található többek között a  http://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award  oldalon, mely a jelen hírben feltüntetett adatok egy részének forrása is.

 
 
 
 

Harold Schiffman North/South Recording által kiadott felvételei a Naxos nemzetközi terjesztésében
2009. május 2.

Április 1-től kezdődően a Naxos kiadóval történt megegyezés alapján a North/South Lemezkiadó gondozásában eddig megjelent összes Schiffman-mű elérhető a http://www.classicsonline.com/composerbio/Harold_Schiffman/ oldalon, mind meghallgatás, mind pedig letöltés céljából. 2009. június 1-től pedig a Lemezkiadó újonnan megjelenő műveit a Naxos-hálózat terjeszti az Egyesült Államokban, Kanadában és Latin-Amerikában. Ezen kiadványok között szerepel Harold Schiffman legutóbbi lemeze is, Zenekari művek címmel (N/S R 1050), melyet a Naxos Zenei Könyvtár már most a kiemelt új albumok között szerepeltet (http://www.naxosmusiclibrary.com).

Most, hogy a North/South Lemezkiadó is tagja lett a Naxos égisze alatt működő független kiadók csoportjának, az eddig megjelent tíz Schiffman CD mindegyike összehasonlíthatatlanul könnyebben lesz elérhető a világ bármely pontjáról. Örvendetes hír, hogy Magyarországon már volt, aki felfedezte a Naxos ClassicsOnline oldalán Schiffman Zenekari művek című legújabb lemezét, anélkül, hogy erre bárki felhívta volna a figyelmet Amerikából!

Természetesen a North/South Lemezkiadó kiadványai továbbra is megvásárolhatóak a Kiadó saját weboldalán (http://www.northsouthmusic.org), valamint egyéb terjesztői oldalakon keresztül is, mint például az Amazon, a Barnes & Noble, vagy az Arkiv, az európai piacot pedig a jövőben is a svájci Musiktraum (N/S R) látja majd el.

A North/South és a Naxos együttműködésének igazi jelentőségét az adja, hogy Harold Schiffman művei ezentúl még szélesebb körben és még távolabbi helyeken lesznek hallhatóak – minden eddiginél több zenehallgató örömére!

 
 
 
 
Katalin Koltai, guitar
Koltai Katalin, gitár
(fotó: Szilágyi Júlia)

HAROLD SCHIFFMAN LEGÚJABB CD-JE: Harold Schiffman: Zenekari művek
rajta a II. Szimfónia - Zene Győr városnak (2008) és a Blood Mountain Szvit (2008)
2009. február 8.

CD cover for Symphony No. 2: Music for Győr
A <em>Blood Mountain</em> Zenekari Szvit partitúrája (2008)
A Blood Mountain Zenekari Szvit partitúrája
(2008)

A North/South Recording kiadásában 2008 decemberében jelent meg Harold Schiffman: Zenekari művek (N/S R 1050) című legújabb CD-je. A korong a Győri Filharmonikus Zenekar által, Antal Mátyás vezényletével 2008 októberében Győrben készített felvételeket tartalmazza. A két legújabb mű a II. Szimfónia – Zene Győr városának (2008), és a Blood Mountain szvit (2008), mely az azonos című dalciklus (2007) szimfonikus zenekarra írott változata. Emellett a CD-n három korábbi Schiffman mű is megtalálható. Az 1987-ben íródott Branchwater variációk gitárra és zenekarra. A concerto-t, mely eredetileg Stephen Robinson gitárművész számára íródott, a fiatal magyar gitárművész, Koltai Katalint előadásában hallhatjuk. A CD-t két rövidebb zenekari mű teszi teljessé: a Ninnerella Variata (1956) (Varied Lullaby – Variációk altatódalra), melyet a szerző az akkor tinennyolc hónapos fia, Roger tiszteletére írt, valamint a Nyitány egy komédiához (1983), mely – mintegy ironikusan elhelyezve – színes befejezését adja a kiadványnak. Ez utóbbi mű Schiffman mindeddig befejezetlen, James Branch Cabell Jurgen című regénye alapján készülő operájának a nyitánya (a tervezett opera két elkészült áriája Gayle Seaton szoprán énekesnő – aki számára az áriák íródtak – előadásában volt hallható 2003-ban a new york-i Carnegie Hall-ban).

 
 
 

2008 október, Győr
Harold Schiffman a sajtóban

Az Alma kantáta nemzetközi premierje

 

Interview on Győr's RevitaTV*
2008. október 15.
Mezzo-soprano Katalin Halmai
Halmai Katalin mezzo-szoprán énekesnő
A fotót a művésznő bocsátotta rendelkezésünkre

Szerkesztő-bemondó: Ress Anita
Operatőr: Kondor Gyula
Az interjút a Revita TV
(ügyvezető igazgató: Dani András)
engedélyével közöljük
2008 © Revita Televízió. Minden jog fenntartva

*A koncertprogram két művet tartalmazott. A felsorolt szólisták közül csak Halmai Katalin mezzo-szoprán énekes volt közreműködője az Alma-előadásnak
Kisalföld Newspaper Banner
Kisalföld Newspaper Article
(fotó:  H. Baranyai Edina)
2008. október 17.

GYŐR ÉS KÖRNYÉKE

GYŐR

 

Kisalföld Newspaper Banner

Az Alma kantáta európai premierjének koncertműsora és a szórólap mindkét oldala
2008. október 16.


Harold Schiffman zeneszerző a győri Városházán

2008. október 16.
Harold Schiffman with Dr. Viktor Németh, Minister of Culture for the City of Győr
Harold Schiffman és Dr Németh Viktor, az Oktatási, Kultúrális és Sportbizottság elnöke a győri Városháza Kék Termében a zeneszerző tiszteletére rendezett ünnepség végén. A képen látható a Dr Kovács Pál Ezüst Emlékérem és Győr város polgármesterének Harold Schiffman munkáját elismerő oklevele. A háttérben egy Győrt népszerűsítő plakát látható, a város címerével. 
2008. október 16. (fotó: Constance H. Kotis)
The Győr City Hall's main façade facing Szent István út
A győri Városháza főhomlokzata
a Szent István út felől
2007. szeptember 16. (fotó: Jane Perry-Camp)
The City of Győr's Silver Medal, The Dr. Pál Kovàcs Medal (recto)The City of Győr's Silver Medal, The Dr. Pál Kovàcs Medal (verso)
A Dr Kovács Pál Ezüst Emlékérem, melyet Győr városa Harold Schiffmannak adományozott, a zeneszerző Győr kultúrális életéért folytatott tevékenysége elismeréseképpen Győr
2008.október 16. (fotó: Jane Perry-Camp)

The City of Győr's Certificate of Appreciation to Harold Schiffman
Győr város elismerő oklevele és a
boríték, rajta a város pecsétjével
2008. október 16. (fotó: Jane Perry-Camp)

Harold Schiffman zeneszerző a Városházán
News / Győr (2008. október 16.)

http://www.Győr-online.hu/index.php?mod=news_read&newsid=18035

Harold Schiffman-t a Városházán köszöntötték
2008. október 16. (Győr)

http://www.gyor.hu/index.php?hlid=6984
2008. október 18.
Mindegy milyen a zene, gyönyörűnek kell lennie”*
Győri Közélet Newspaper Banner
Article concerning the ceremony in the Győr City Hall, appearing in the Győri Közélet
A Győri Közélet cikke Harold Schiffman köszöntéséről a Városházán
2008. október 18. (fotó: Jane Perry-Camp)

HAROLD SCHIFFMANN GYŐRBEN

Dr. Németh Viktor képviselő, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke a város ezüstérmét ajándékozta Herold Schiffmann zeneszerzőnek csütörtökön a városházán.  Az idén 80 esztendős művész hetedik alkalommal készít CD-t Győrben.  A Zene Győr városnak című II. szimfóniája a tizedik zenekari mű, melyről a Győri Filharmonikus Zenekar hangfelvételt készített.  Valamennyi felvett darab megjelent az USA-ban CD-n. Csütörtökön este volt az Alma című kantáta európai bemutatója a Richter Teremben, melyet a zeneszerző Antal Mátyás karmesternek írt és ajánlott.
* Dohnányi Ernő mondását Harold Schiffman idézte

 
 
 
 

2008. október 2.

Szeretettel üdvözöljük új, magyar látogatóinkat! Nagy öröm számunkra, hogy a Főoldalt, az Életrajzi adatokat, a Híreket és a Recenziók egy részét - melyeket a Főoldalon magyar zászló Föoldal (Magyar) jelöl - magyar nyelven is közzé tehetjük. Tettük mindezt a Győri Filharmonikus Zenekar és Győr városa iránti tiszteletünk és megbecsülésünk jeléül, valamint abból az alkalomból, hogy a város kiváló zenekara 2008. október 16-án - Európában először - előadja az Alma oratóriumot.

Szidi a Little Tennessee folyó partján, Észak-Karolinában, 2008. március 12-én (fotó: Jane Perry-Camp)
Szidi a Little Tennessee folyó partján, Észak-Karolinában,
2008. március 12-én
(fotó: Jane Perry-Camp)
Külön köszönet illeti Juhász Szidóniát az angol szövegek magyarra való átültetéséért.

ÜDVÖZÖLJÜK! Látogasson el hozzánk a jövőben is! Viszontlátásra!

 
 
 
 

HAROLD SCHIFFMAN HÁROM MŰVÉNEK PREMIERJE
AZ ALMA-ORATÓRIUM (2002) ÉSZAK-KAROLINAI BEMUTATÓJA 2008. MÁRCIUS 1-JÉN

A BLOOD MOUNTAIN (2007) ÉS A DUO CONCERTANTE HEGEDŰRE ÉS KLARINÉTRA (1993) VILÁGPREMIERJE NEW YORKBAN, 2008. MÁRCIUS 9-ÉN


2008. április 23.

A Harold Schiffman 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként a szerző három műve is bemutatásra került 2008 márciusában. Március 1-jén a Greensboro-beli Észak-Karolina Egyetem (UNCG) egész estés Schiffman koncertet adott, mely egyben az Alma-oratórium (2002) észak-karolinai bemutatója is volt. A UNCG Kamaraénekeseket, az Egyetemi Kórust, és a UNCG Tanár-Diák Zenekarát Welborn Young vezényelte, a szólót Hope Fairchild Thacker énekelte. A koncertet megelőző napokban a zeneszerző szemináriumokat és mesterkurzust tartott az egyetem diákjai számára.

Schiffman a mesterkurzus résztvevőivel, UNCG, Greensboro (2008. február 29.). fotó: Jennifer Scott
Schiffman a mesterkurzus résztvevőivel
UNCG, Greensboro
2008. február 29.
(fotó: Jennifer Scott)
Az <em>Alma-oratórium</em> észak-karolinai bemutatója, a UNCG Zeneművészeti fakultációjának előadóterme, Greensboro, 2008. március 1., fotó: Jennifer Scott
Az Alma-oratórium észak-karolinai bemutatója
a UNCG Zeneművészeti fakultációjának előadóterme, Greensboro
2008. március 1.
(fotó: Jennifer Scott)

A 80. életévet megünneplő eseménysorozat második állomása a New York-i Morgan Múzeum és Könyvtár volt, ahol a Blood Mountain (2007) dalciklus világpremierjének lehetett fültanúja a közönség. Az Almához hasonlóan a Blood Mountain is az észak-karolinai származású koszorús költő, Kathryn Stripling Byer verseinek felhasználásával készült: előbbi a Wildwood Flower című kötet néhány darabját dolgozza fel, utóbbi pedig a Black Shawl több versét zenésítette meg. A darabot ihlető Gayle Seaton szoprán énekesnőt a szerző felesége, Jane Perry-Camp zongorista kísérte a Gilder Lehrman Hallban. A koncert másik ősbemutatóját a Duo Concertante hegedűre és klarinétra (1993) jelentette, melyet Aaron Boyd hegedűművész és Richard Goldsmith klarinétművész adtak elő. Az este során felhangzott még Schiffman Fantázia-szvitje szóló hegedűre (1980) Ah Ling Neu előadásában és az I. Zongoraverseny (1951) Max Lifchitz tolmácsolásában – mindkettőt először hallhatta a new york-i közönség.

A <em>Duo Concertante hegedűre és klarinétra</em> (1993) ősbemutatója, Aaron Boyd hegedűművész és Richard Goldsmith klarinétművész, Gilder Lehrman Hall, 2008. március 9., fotó: A. J. Leslie
A Duo Concertante hegedűre és klarinétra (1993) ősbemutatója
Aaron Boyd hegedűművész és Richard Goldsmith klarinétművész
Gilder Lehrman Hall
2008. március 9.
(fotó: A. J. Leslie)
A <em>Blood Mountain</em> (2007) világpremierje után:, Harold Schiffman ünnepli a közönség; Jane Perry-Camp zongoraművész, 
           Gayle Seaton szoprán énekes, Gilder Lehrman Hall, 2008. március 9.,
           fotó: Gerd-Uwe Johnson
A Blood Mountain (2007) világpremierje után:
Harold Schiffman ünnepli a közönség; Jane Perry-Camp zongoraművész,
Gayle Seaton szoprán énekes
Gilder Lehrman Hall
2008. március 9.
(fotó: Gerd-Uwe Johnson)
 
 
 
 

HAROLD SCHIFFMAN II. SZIMFÓNIÁJA: ZENE GYŐR VÁROSNAK (2008)
2008. február 18.

 PPhoto of the back of the medal that was given to Harold Schiffman in 2001, when he was designated an Honorary Visitor of the City of Győr.
A képen látható érmét Harold Schiffman 2001-ben
kapta, amikor a szerző megkapta a megtisztelő
"Győr Város Tiszteletbeli Látogatója" címet.
A Richter Terem 2001-es átadásának emlékére
kiadott érme egyik oldalán Richter János nemzetközi
híru karmester arcképe látható, a másik oldalán
pedig a Győri Filharmonikus Zenekar logója
található az 1894-es évszámmal, mely a zenekar
Győr város hivatalos zenekarává emelésének dátuma.
(fotó: Jane Perry-Camp)

Majd’ 47 évvel első szimfóniája - Szimfónia (1961) - megírása után, 2008. február 6-án, floridai otthonában Harold Schiffman befejezte második szimfóniáját, melyet Győr városának ajánlott. A mű, melyről 2008 októberében hangfelvétel készült Antal Mátyás karmester vezényletével és a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, a szerző Győr városa és annak csodálatos zenekara iránti, 10 éve tartó szerelmének megéneklése. Innen a II. Szimfónia (2008) alcíme: Zene Győr városnak.

Harold Schiffman: II. Szimfónia - Zene Győr városnak (2008)
Harold Schiffman: II. Szimfónia - Zene Győr városnak (2008)
(fotó: Jane Perry-Camp)
 
 
 
 

ALMA-ORATÓRIUM (2002) MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ, 2008. OKTÓBER 16-ÁN
2007. október 25.

A győri belváros utcái, a Richter Teremtől nem messze; Győr, 2007. szeptember 16.; fotó: Juhász Szidónia
A győri belváros utcái, a Richter Teremtől nem messze
Győr, 2007. szeptember 16.
(fotó: Juhász Szidónia)

Harold Schiffman 80. születésnapjának évében az Alma-oratórium (2002) a Győri Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar előadásában és a mű ihletője – akinek a szerzemény ajánlása szól: Antal Mátyás karmester – vezényletével lesz hallható. A magyarországi és egyben európai premier a zenekar Filharmónia-Raiffeisen bérletének harmadik előadása lesz a 2008-2009-es évadban. Az Antal Mátyás vezetésével 2004-ben készült hangfelvétel, melyet a North/South Recordings ugyanabban az évben adott ki, komoly elismerést ért el a kritikusok körében.

A hangverseny, melyen a zeneszerző személyesen megjelenik, 2008. október 16-án este lesz a Richter Teremben, Győrben.

Antal Mátyás karmester, a Nemzeti Énekkar Karigazgatója, fotó: Berényi Gyula
Antal Mátyás karmester
a Nemzeti Énekkar Karigazgatója
(fotó: Berényi Gyula)
Tábla a Győri Filharmonikus Zenekar otthonának falán, Győr, Hungary, 2007. szeptember 21.
Tábla a Győri Filharmonikus
Zenekar otthonának falán. Győr
2007. szeptember 21.
(fotó: Jane Perry-Camp)
A győri Richter Terem bejárata, Győr, Hungary, 2002. október 20.
A győri Richter Terem bejárata. Győr
2002. október 20.
(fotó: Jane Perry-Camp)
 
     
 
 
 
 

A LEGÚJABB CD-FELVÉTEL: HAROLD SCHIFFMAN HÁROM VERSENYMŰVE
2007. október 21.

2007 szeptemberében Harold Schiffman három versenyművéről készült hangfelvétel a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, Antal Mátyás karmester vezényletével: Hegedűverseny (2006), Kettősverseny kürtre, fagottra és vonós zenekarra (1992), Gordonkaverseny (1979).

 
Rebekah Binford, hegedű 
         fotó: Michael Schultz
Rebekah Binford, hegedű
(fotó: Michael Schultz)
Zempléni Tamás, kürt; (French horn); fotó: Tamás Zempléni
Zempléni Tamás, kürt
(French horn)
(fotó: Tamás Zempléni)
Bokor Pál, fagott; fotó: Pál Bokor
Bokor Pál, fagott
(fotó: Pál Bokor)
Takács Ákos, cselló fotó: Ákos Takács
Takács Ákos, cselló
(fotó: Ákos Takács)

A Hegedűverseny szólistája Rebekah Binford, az Észak-Karolinai Szimfonikusok koncertmestere – a mű az ő számára íródott. A Kettősverseny szólistái Zempléni Tamás, kürtművész és Bokor Pál, fagottművész, mindketten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai. A Csellóversenyben közreműködő Takács Ákos az Auer Vonósnégyes csellistája, amely együttes 2004-ben elkészítette Harold Schiffman összes vonósnégyesének felvételét is.

A három művet tartalmazó CD N/S R1047 szám alatt, a North/South Recordings gondozásában jelent meg 2007 decemberében. 

 

 |   |   |   |   |   |   |   | 
 

Banner fotó: A Snowbird Mountains hajnalban, Graham Megye, Észak-Karolina (2005. október 26.) A honlap külön jelzés nélküli fotóit Jane Perry-Camp készítette.
Ha másként nincs jelezve, minden mű az Andres Kiadó gondozásában jelent meg (Tallahassee, FL 32315, USA).
Az Andres Kiadó által megjelentetett művek partitúrái és kottái megrendelhetőek a fenti címen, a reprodukció és a szállítás áráért.
Copyright © 2010 Harold Schiffman; Webmaster: Elsa Leslie, CABEL; Frissítve: 2010. január 7. 03:47